15 iulie 2011

Despre ambitie

   Ce fiinte stranii suntem noi, oamenii. Pe cei mai multi dintre noi factorii externi negativi, cum ar fi saracia, o familie destramata, societatea care promoveaza nonvalori, tara care se duce de rapa, ne face sa fim tot mai ambitiosi, sa ne dorim sa cunoastem cat mai multe lucruri, sa avem o cultura bogata. In tara in care traim, a avea cultura si cunostiinte diversificate inseamna putere. Insa, nu neaparat o putere ca cea a presedintelui nostru (stim cu totii ca nu e un om prea inteligent), ci o putere care ne ajuta sa cunoastem adevarul, realitatea si care e un zid in calea celor care incearca sa ne destrame.
  Cum spuneam, e straniu ca dorinta de cunoastere se gaseste cel mai mult la cei care simt anumite lipsuri si cred ca isi pot obtine siguranta invatand. Chiar daca exista, sunt putini tineri care provin din familii instarite si care sunt la fel de ambitiosi. De obicei, copiii `de bani gata` nu simt problemele care ne inconjoara pe fiecare pentru ca sunt rasfatati in mod excesiv, de multe ori cu ceea ce un om ar trebui sa obtina prin propriile puteri. Parintii nu isi dau seama sau refuza sa creada ca e o greseala sa le ofere totul pe tava, fara a le pretinde sa invete pentru a avea o ceritudine ca merita totul. Avand tot ce si-ar putea dori, chiar si viitorul asigurat, nefiind nevoiti sa invete si sa se pregateasca pentru a obtine o slujba, majoritatea tinerilor de acest fel sunt nepasatori in fata scolii, rad daca le spune cineva sa citeasca o carte. Cu alte cuvinte, sunt lipsiti de orice ambitie, pentru ca, de fapt, nu au pentru ce sa fie ambitiosi. Parintii cretini s-au ocupat de acest lucru, sa isi creasca copiii in asa fel incat sa ajunga nonvalori.
   Si asa se duce totul de rapa...
   Partea buna e ca exista tineri care isi doresc sa aiba propria identitate, pe care o obtin in urma a tot ce au facut pentru ei, in urma muncii si culturii lor. Nu e bucurie mai mare decat sa obtii ceva pentru care ai luptat, si, cel mai important, pe care il meriti.
  Sunt multumita de situatia pe care o am, sunt multumita ca nu am fost si nu sunt rasfatata pana peste cap. Probabil ca daca as fi avut totul fara nici o grija, as fi fost si eu una dintre fetele superficiale care nu au nici un gand despre viitor, nimic care sa le faca sa traiasca.